Het ontstaan van crowdfunding

De razendsnel groeiende trend van dit moment is crowdfunding. Het ontstaan van crowdfunding is te danken aan Amerika, want hier is het in 2004 allemaal begonnen. Het is wel een trend die voor veel mensen nog onbekend is, maar die zich wel steeds sneller verspreid over de gehele wereld.

Het ontstaan van crowdfunding begon bij artiesten in de kunst, film, literatuur en muziekindustrie. In 2004 kwam de organisatie Sellaband met het geniale idee om een muziekantewebsite op te richten. Dit platform was gericht op de muziek industrie, hierbij werd een beroep gedaan op het financieren van hun project. Bij Sellaband was het de bedoeling om een korte demo af te geven en wanneer mensen hiervan onder de indruk waren konden zij geld doneren. Hierdoor werden de investeerders als het ware supporters.

Daarnaast was er Kickstarter, hierbij ging het om het financieren van creatieve projecten. Dit heeft een grote bijdrage geleverd voor veel artiesten zodat zij zichzelf hebben kunnen ontwikkelen.

Als laatste was er de schrijverswebsite TenPages. Tenpages wordt deels gezien als een grondlegger voor het ontstaan van crowdfunding. Dit komt omdat zij er voor zorgde dat deze manier van investeren bekender werd bij het grotere publiek.

Door al deze platformen kreeg crowdfunding te maken met een flinke groei. Hierdoor gingen steeds meer mensen investeren in projecten die op deze platformen stonden. Een leuk voorbeeld voor crowdfunding is het feit dat Barack Obama zijn eigen verkiezingen heeft kunnen financieren dankzij crowdfunding! De platformen faciliteerden en maakten de groei van crowdfunding mogelijk.

De sterk toegenomen vraag naar crowdfunding ontstond door de economische crisis en het maatschappelijk gevoel van investeerders om zelf tot een nieuwe investeringen te komen. Door de economische crisis wilden veel banken geen leningen meer verstrekken en moesten mensen zelf tot een oplossing komen.

Web

Groei van crowdfunding

Het investeringsbedrag door middel van crowdfunding is de afgelopen jaren flink gegroeid. In 2012 werd er 14 miljoen euro opgehaald. Terwijl er in 2013 al 50 miljoen euro werd opgehaald. Deze groei is grotendeels te danken aan de verschillende keuzes op het gebied van crowdfunding. Zo is er crowdfunding gebaseerd op aandelen, beloningen, donaties en leningen. Meer weten? Investeerders biedt meer informatie over de achtergrond en groei van crowdfunding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *