Crowd financiering, de opzet

De basis voor crowdfinanciering is dat er een platform voor crowdfunding is wat ruimte biedt om transparant naar leners en investeerders duidelijk te maken wat voor beiden de rechten en plichten zijn. Een mogelijke  lener moet hier goed onderbouwd met marketing en financiële gegevens een voorstel indienen met daarbij ook het “verkooppraatje” naar investeerders. Het is dus echt een “pitch”.

Crowdfinanciering voor innovatieve ideeënVervolgens voordat het project wordt vrijgegeven kijken één of twee financieringsspecialisten naar het bedrijf en de vraag en dit kan tot gevolg hebben dat het niet wordt geplaatst omdat het of niet passend is of dat het risico te groot wordt geacht voor de investeerders. Als het project wel wordt geplaatst wordt het in een risico categorie geplaatst die het mogelijk maakt voor de beleggers om een gevarieerd portfolio op te bouwen qua rendement en risico. Hierbij dient de belegger natuurljik altijd in achte te nemen dat deze beleggingen altijd risico hebben, meer dan een bank natuurlijk, en dat dit samenhangt met een hoger rendement.

Als het project is geplaatst kunnen bezoekers van de site die er al op komen en vrienden en kennissen van de lener (als die verstandig is voert die zelf ook campagne want goodwill en enthousiasme zijn onvervangbaar!!) inschrijven op het project met bedragen die vanaf 100 euro zijn. Meestal overstijgen bedragen de 1500 euro niet maar er zijn altijd uitzonderingen, zeker bij grotere projecten. Overigens zijn veel crowdfinancieringen in de grootte tussen de 50.000 en de 150.000 euro.

Vervolgens wordt een project wel of niet binnen de gestelde termijn en tegen de gestelde voorwaarden (looptijd en rente) volgeschreven als in volledig gefinancierd door de crowd. Als het niet wordt volgeschreven wordt get toegezegde geld niet geïncasseerd of teruggestort. Wordt het wel volgeschreven dan wordt het geld opgehaald bij de investeerders en minus de commissie aftrek voor kosten(meestal onder de 1%) aan de investeerder overgemaakt. Die betaalt vervolgens de crowdfinanciering periodiek af aan de investeerders inclusief rente. Meestal gebeurt dit in een zogenaamde annuïteit. (vast bedrag over looptijd met in het begin hoger deel rente en aan het eind hoger deel aflossing). Als de looptijd is verstreken en alles conform de afspraken is afbetaald dan is het project voorbij.

Kickstarter is een groot crowdfinancierings platorm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *